Új söröző Budapesten: nincs se kassza, se pult
Éppen ideje volt, hogy nyisson egy hely Budapesten, ahol csak kézműves magyar sörök vannak csapon – szögezi le ex katedra a Folyékony Kenyér jegyzője, és mi ezzel messzemenően egyetértünk.
Éppen ideje volt, hogy nyisson egy hely Budapesten, ahol csak kézműves magyar sörök vannak csapon – szögezi le ex katedra a Folyékony Kenyér jegyzője, és mi ezzel messzemenően egyetértünk.
Napsütésben kezdődött és napsütésben fejeződött be az őszi Főzdefeszt. Közben volt némi eső, viharos szél, hetvenhétféle sör, néhány izgalmas sörkorcsolya, s egy bejelentés: elképzelhető, hogy legalizálják az otthoni sörfőzést, és csökkentik a kisüzemi sörök adóterhelését.
Nem is olyan régen, ha opálos sör került a poharunkba, gyanakodtunk, átvágott a csapos, döglött a hörpölnivaló. Mára megtanultuk, lehet, hogy egy jóféle szűretlennel kínálnak.
A hétvégén nagyszabású sörfesztivál volt a budapesti Mikszáth Kálmán téren. Ha kudarcról beszélnénk, az csak azért lenne, hogy sem a szervezők, sem a söreiket bemutató kis sörfőzdék nem reméltek ilyen elképesztő érdeklődést. De legyünk optimisták és lássuk legalább félig telinek a söröskorsót.
Több ezer év távlatából három forradalmi időszakát jegyezhetjük fel a sörfőzés történetének. Az első 1516-ban volt, amikor törvényileg szabályozták, mi kerülhet a sörbe, a második a 19. század második felében létrehozta a nagyüzemi sörfőzést, és a harmadik, napjainkban zajló forradalom, a kézműves söröké.
A kézműves sörök kedvelői a hét végén a pohár fenekére nézhetnek a Főzdefeszt szokásos helyszínén, a budapesti Mikszáth Kálmán téren. Nem fesztivál, de nagy kortyolás a legújabb sörökből.
Az egyszerű nagyipari láger sörökön szocializálódott sörfogyasztókat már a búzasör említésére is kiveri a veríték, a gyümölcsös sörök hallatára pedig kifutnának a világból, de legalábbis a csapszékből. Csokis sör? Olyan meg talán nincs is. Pedig van.